fredag 13 april 2007

The Pursuit of Happyness

Svensk titel: Jakten på lycka (2006)
Kategori: Film
IMDB
Wikipedia


Filmen bygger löst på en verklig historia om Chris Gardner (spelad av Will Smith) som försöker försörja sig på att sälja bärbara röntgenmaskiner till sjukhus i början av åttiotalet. Detta fungerar dock inget vidare och i början av filmen lämnar hans fru honom på grund av de ekonomiska omständigheterna. Kvar står Chris och önskar sig lycka och bestämmer sig för att ta vårdnaden om deras gemensamma son (spelad av Jaden Smith, som för övrigt är Wills son på riktigt), med andra ord: dags att styra upp boende och jobb!


Det är verkligen en äkta feel good-rulle som fungerar fin-fint så länge man inte analyserar innehållet för mycket. Den bygger på den amerikanska drömmen där pengar är den enda vägen till lycka, vilket alla har möjlighet att nå om man bara kämpar och är tillräckligt snygg och smart. Att kunna lösa rubriks kub är exempelvis ett plus.


Av filmen kan jag även dra slutsatsen att för att lyckas med att fånga den flyktiga lyckan så gäller det att springa mycket och länge, mest hela tiden. Hur väl Chris klarar den eviga tidspressen får ni avgöra själva.

Inga kommentarer: