måndag 23 april 2007

Livets hjul

Orginaltitel: Bom yeoreum gaeul gyeoul geurigo bom (Korea, 2003)
Engelsk titel: Spring, Summer, Fall, Winter... and Spring
IMDB
35 bilder från filmen finns här.
Livets hjul är en långsam och vacker film som följer en pojkes liv från unga år tills han blir gammal. Som den engelska titeln antyder är filmen uppdelad i fem avsnitt som följer årstiderna. Mellan årstiderna passerar dock många år och i sista avsnittet är han således en vuxen man.

I början av filmen lever pojken som lärling till en buddistisk mästare i ett litet tempel ute på en stor flotte i vattnet. Han får en hård men vis buddistisk uppfostran. I andra avsnittet dyker dock en ung men sjuk kvinna upp som ska bo på flotten för att läkas av mästaren och pojken börjar få andra intressen än buddistisk munklära.

Filmen är otroligt vacker och stillsam utan att för den saken vara tröttande. Dialogen är sparsam men symboliken desto mer talande. Jag antar dock att de som är mer insatta i buddismen förstår mer av detta än jag.Vill du se vackert foto, höra vacker musik och få ett och annat buddistiskt visdomsord så är detta filmen för dig. Filmen är regisserad av Kim Ki-duk som även är känd som regissör till Järn 3:an och jag kan till viss del känna igen känslan i filmen även om de är väldigt olika rent tematisk. Det är för övrigt Kim Ki-duk själv som spelar pojken som vuxen.

Inga kommentarer: