onsdag 13 februari 2008

Professor Layton and the Curious VillageProfessor Layton and the Curious Village är ett spel för dig som gillar tankenötter, klurigheter, logiska problem och att försumma din vardag. Spelet präglas av en visuell estetik som påminner om den tämligen välkända animerade filmen Trion från Belleville samt de tämligen inte alls välkända kortfilmerna om Tortov Roddle. Spelet har en brunskalig fransk atmosfär, men kommer ursprungligen ifrån japanska Level 5 som redan annonserat en trilogi samt en film för konceptet.

Som spelare får man ikläda sig hatten som den fantastiska problemlösare och gentlemannen professor Hershel Layton och till viss del även pojken Luke, professor Laytons lärling och vän. Kallad via brev till den avlägsna byn St. Mystere för att finna det mystiska gyllene äpplet dras man snabbt in i mystiska händelser med försvunna bybor, underliga ljud och, inte minst, en sjuherrans mängd pussel.

Lösandet av dessa pussel är allt som oftast det som för spelets handling framåt och pusslen är allra oftast väl avvägda för att ge en utmaning utan att vara alltför uppenbara. Skulle ett pussel bli alltför frustrerande finns det alltid tre ledtrådar att köpa för mynt som går att finna runtom i byn. Samtliga spelets moment sker helt utan tidspress, vilket ger en väldigt konsekvent speldesign där spelaren alltid vet vilken typ av insats som förväntas.Spelet har tämligen få brister, men den största är förmodligen beslutet att föra delar av handligen framåt genom, förvisso ytterst välgjorda, filmsekvenser och dialoger där spelaren reduceras till en passiv åskådare. Den (själv)gode professor Layton tar helt över vid upplösningen av spelets stora övergripande mysterium medan spelaren får nöja sig med att lösa pussel utan direkt koppling till spelets handling. En annan detalj är de pussel som handlar om parförhållanden där spelarens perspektiv alltid antas vara mannens.

Övergripande är Professor Layton and the Curious Village dock en smått fantastisk titel som riktar sig till pusselälskare i alla åldrar. Förutsatt att man förstår engelska förstås. För den som vill provspela ett av spelets pussel samt se spelets charm med egna ögon rekommenderas spelets officiella hemsida.

Inga kommentarer: