söndag 1 juli 2007

Magiska accessoarer

Vissa dagar önskar jag att jag hade en magisk pryl som gjorde mig lite bättre än vanligt. I brist på det har jag istället läst tre böcker som alla handlar om killar med magiska attribut.

I Den magiska kepsen av Petter Lidbeck får hittar Mostafas pappa en keps på sjukhuset där han arbetar som städare och när Mostafa sätter på sig kepsen vet han plötsligt allt. Han kan rabbla huvudstäder och matematiska uträkningar hur lätt som helst! Och med tanke på att han hade noll rätt på senaste matteprovet så är det en klar förbättring. En dag blir klassen inbjuden som publik till en frågetävling på tv och Mustafa har kepsen på när de åker.

Malte, som vi får möta i Mitt liv som Gameboy-nörd av Simonette Schwartz, är inte heller så bra i skolan. Det beror på att han sitter och spelar Gameboy på lektionerna och även på att han är lite okoncentrerad på grund av att hans bästa kompis Sam nyligen har dött. En lektion beslagtar fröken hans älskade Gameboy för att han spelat under lektionen och när han ska återfå det visar det sig att någon ha stulit det! Hos skolsyster hittar dock Malte Sams glasögon och med dem på sig kan han se in i allt – både genom väggar och in i människors innersta. Frågan är om de kan hjälpa honom att hitta sitt älskade Gameboy…

I den tredje boken, Fabians fantastiska fotbollsskor av Arne Norlin, är det, precis som titeln avslöjar, ett par fotbollsskor som är magiska. Fabians föräldrar är helt ointresserade av fotboll men däremot är hans farmor jätteintresserad och har spelat i damlag som ung. Dessutom var Fabians farfar en känd fotbollsspelare från Brasilien och med ett par fotbollsskor som farfadern köpt på fötterna gör Fabian succé fast han är yngre och mycket mindre till växten än alla andra. Frågan är dock om han klarar sig lika bra utan de magiska skorna.


Om ni har känner att vardagen är grå och trist tycker jag att ni ska läsa någon av de tre böckerna och drömma er bort lite. Eller varför inte gå och leta efter ett magiskt föremål själva? God jakt!Bilder tagna ifrån Tiden förlag, LL-förlaget samt Fredrika.

Inga kommentarer: